Home » Leds Blog » Van lont tot LED: de oertijd

Van lont tot LED: de oertijd

Gepubliceerd op 8 januari 2020 om 22:31

Meer dan een miljoen jaar, zolang er mensen zijn, is er  licht. Zelfs van de voorlopers van de moderne mens, Homo erectus en Homo neanderthalensis, is bekend dat ze over vuur, en dus licht, beschikten. Vuur was van levensbelang in die tijd. Vuur zorgde niet alleen voor warmte en gezelligheid, maar maakte ook het voedsel beter verteerbaar. Voor de mens is dit van levensbelang, want ons brein gebruikt maar liefst 10% van onze dagelijkse energie.

Van lont tot led: de oertijd

Het vuur hield ook sabeltandtijgers, holenberen en boze geesten op afstand. Licht was toen ook al een bron van veiligheid. In die tijd had je helaas, of gelukkig, geen mobiele telefoons. Spannende verhalen werden verteld door de stamoudsten, waarbij de jongeren aan hun lippen hingen. Van scheppingsverhalen tot en met gevaarlijke glorieuze jachtpartijen kregen leven bij het flakkerende licht van de vlammen.

Hoe werd vuur ontdekt?

Holbewoner ontdekt de zee en lampen oplichters

Hoe het vuur is ontdekt, is niet bekend. Wel zijn er geregeld branden in de natuur, bijvoorbeeld na een blikseminslag. Waarschijnlijk hebben de vroegste mensen geleerd om het vuur brandend te houden, door steeds voor nieuw brandstof te zorgen. Losse takken en bladeren werden in het vuur gegooid. Later hebben ze het vuur kunnen vervoeren, met behulp van potten en vuurvaste korven. Zo konden ze later het vuur op locatie weer aanblazen en aanwakkeren met nieuwe brandstoffen.

Het maken van vuur werd honderdduizenden jaren geleden ontdekt or een onbekende uitvinder, ergens in Afrika. Vuurstenen produceren vonken als ze tegen elkaar worden geslagen. Droog materiaal, zoals de tonderzwam, gaat dan smeulen, Een moeizaam werkje, waarbij alles stond of viel met de vraag, of de tondel droog genoeg was. Zo niet, dan restte de ongelukkige holbewoners niets dan kleumen in de kou. Of elkaar warm houden..., natuurlijk!

Volgende keer in "Van lont tot LED", wordt de olielamp en de fakkel behandeld. Stay tuned en volg de historie van het licht. Bekijk ook onze kaarslichtjes op: Waxinelichthouders.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.