Home » Leds Blog » Van lont tot LED: fakkels en olielampen

Van lont tot LED: fakkels en olielampen

Gepubliceerd op 15 januari 2020 om 22:34

De fakkel bestaat uit een stuk hout met een doek of ander brandbaar materiaal omheen gewikkeld. Dit doek bevat oliën of vetten, waardoor eerst deze brandstof verbrandt en daarna pas het hout. Hierdoor brandt een fakkel langer en beter dan een ruw stuk hout.

Historie van de fakkel

Fakkel voor lampen oplichters

In de oertijd kreeg men al het idee om vuur te verplaatsen. Stukken hout werden brandend naar een andere plaats gebracht (zie vorige artikel). Tijdens het opwarmen van stukken dier kwam men er al snel achter dat vet goed verbrandt. Dit werd later aangebracht op stukken hout om het vuur langer te laten branden.

De fakkel werd ook gebruikt voor verlichting, zoals in kastelen, grotten en tijdens tochten. Deze versie van verlichting werd lang gebruikt, zonder dat hier vele fundamentele veranderingen werden aangebracht. Tegenwoordig staat de fakkel  symbool voor de verlichting en hoop, maar natuurlijk ook de olympische spelen.

De olielamp

mooie lamp olielamp

Wetenschappers vermoeden dat holbewoners de eerste mensen waren die olielampen gebruikten. Dit waren schelpen en kommen, gevuld met olie van dieren, planten of mineraalolie en voorzien van een lont. Maar we weten zeker dat de Egyptenaren olielampen in grote getale gebruikten. Graftombes en piramides moesten toch van licht worden voorzien. Wist je dat de eerste olielamp wel 12.000 tot 15.000 jaar oud is?

De olielamp maakte een enorme ontwikkeling mee tijdens de middeleeuwen. Zo werd in Nederland een lekbakje uitgevonden, zodat olie niet zomaar in uw huis lekte. De huizen waren destijds brandgevaarkijker dan nu. Een andere variant is de stormlamp zoals in het bovenstaande plaatje is afgebeeld. Deze lamp konden tegen een beste windvlaag en regen, zonder uit te gaan.

Als we nagaan dat olielampen nog steeds worden gebruikt, heeft het een lange historie. Het geeft een mooi warm (oer-) licht en staat altijd nog prachtig.

Volgende keer in "Van lont tot LED", wordt het kaarslicht behandeld. Stay tuned en volg de historie van het licht.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.