Home » Leds Blog » Van lont tot LED: Die heeft er kaars van gegeten.

Van lont tot LED: Die heeft er kaars van gegeten.

Gepubliceerd op 3 februari 2020 om 19:17

Set kaarsen van lampen oplichters

Na de ontwikkeling van de fakkel, komen we uit op de kaars. Fakkels zijn namelijk niet zoveel anders dan de eerste kaarsen. In plaats van hout werden rollen van papyrus in vet gedompeld. In dit artikel bespreken we de historie van de befaamde lichtbundel, de kaars!

De geschiedenis van de kaars

3000 jaar voor Christus werden de eerste kaarsen gevonden in het oude Egyptische rijk. De graftombes van Toetankhamon moesten worden verlicht, met rollen papyrus gedompeld in vet. Dit is door de eeuwen heen niet veel gewijzigd. Pas 1400 jaar voor Christus is de kaars uitgevonden zoals wij het kennen. Een staaf van vet met een lont erin.

De eerste kaarsen gaven niet zo mooi licht als de kaarsen van nu. De gebruikte vetsoorten zorgden voor veel roet. Daarnaast werd het vet veel sneller vloeibaar dan de kaarsen van nu, wat tot brandgevaar leidde.

De christenen ontdekten in de late middeleeuwen dat bijenwas beter werkte als kaarsvet. Dit brandde langer, was veiliger en gaf minder roet af. Ondanks dat de kaars erg populair was bij de mensen, kwam de massaproductie pas goed op gang tegen het einde van de 18e eeuw. De industriële revolutie zorgde voor een massaontwikkeling, waardoor bijna ieder mens een kaars kon kopen. Zelfs potvisvet werd gebruikt voor de zeevaarders!

 

Tegenwoordig is de kaarsindustrie niet zo groot meer als als vroeger, dankzij de ontdekking van de elektrische lamp. Gelukkig blijven kaarsen in trek, waardoor wij nog prachtige kandelaars kunnen aanbieden.

Soorten kaarsen

Kaars in de handen van de mens

Tijdens de ontwikkeling van de kaars is veel geëxperimenteerd met vetsoorten, wassen en zelfs geur. Tegenwoordig vind je citroenkaarsen om insecten af te weren, waxinelichtjes om een romantische sfeer te creëren en speciale themakaarsen voor gelegenheden.

Zijn kaarsen dan uit de mode? Wij denken zelf van niet, gezien iedereen nog het warme gevoel van het vuur wil voelen. Daarnaast heeft natuurlijk licht een positief effect op de mens. Zie bijvoorbeeld het artikel: licht, kleur en uw humeur.

Iedereen verdient een lichtpuntje in hun leven, dus wees voorbereid op het volgende blogartikel over petroleumlampen.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.