Home » Leds Blog » Van lont tot LED: de petroleumlamp

Van lont tot LED: de petroleumlamp

Gepubliceerd op 23 februari 2020 om 21:55

Het begin van de petroleumlamp

In het begin van de 19e eeuw werd een nieuwe brandstof ontdekt, genaamd "petroleum". Deze brandstof diende als vervanging van walvisolie en werd uit aardolie vervaardigd.

De lamp kan worden gedoofd door de kous van de lamp naar beneden te draaien, totdat de vlam dooft.  Er zijn verschillende varianten van de petroleumlamp voor bijvoorbeeld economisch verbruik maar ook voor een lamp die afgeschermd is van de omgeving om zo geen last te hebben van weer en wind. Tot aan de 2e wereldoorlog kon je in Nederland petroleum kopen bij de drogist of het petroleum mannetje. Deze zelfstandige ondernemer ging met een kar met vaten langs de huizen, om er zo voor te zorgen dat zijn klanten niet in het donker zouden zitten.

bron wikypedia, lantaarnaansteker !

Hoe werkt een petroleumlamp

Petroleumlamp

Een katoenen lont / sok wordt omhoog geschroefd met een draaiknop. De kop van de lont wordt aangestoken, waardoor petroleum wordt aangezogen en ontbrand. Petroleum wordt aangezogen vanuit een reservoir naar de top van de lont. Petroleum verbrandt vanaf  150 graden Celsius t/m 290 graden Celsius.

Afbranding van de petroleumlamp

De petroleum lamp werd gebruikt tot eind 1957. De introductie van elektriciteit zorgde ervoor dat allerlei soorten gas- en olielampen werden vervangen door elektrische lampen. Dit reduceerde hoeveelheid branden met maar liefst 75% , dit tot groot verdriet van de brandweer, die hierdoor veel minder werk had uit te oefenen.

Tot op heden zijn deze lampen nog steeds te koop. Voor liefhebbers en kampeerders is dit een uitstekende lamp om te gebruiken. De volgende aflevering "van lamp tot LED" gaat over de gaslamp,

Bronnen

http://natuurtijdschriften.nl/download?type=document&docid=561850


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.