Home » Leds Blog » The epoxy experience!

The epoxy experience!

Gepubliceerd op 6 juli 2020 om 19:10

Het plan

Epoxyhars bestaat uit twee componenten die in perfecte verhouding gemengd moeten worden. Zijn de verhoudingen niet helemaal accuraat, dan kan dit enorme gevolgen hebben. Maar wat doen wij ermee? En wat doe je als het mis gaat? Wij geven raad!

Verhardingsproces

Voor het verharden van epoxy heb je twee componenten nodig: verharder en hars. Vaak staat de mengverhouding op de fles, zoals 60:100. Dit betekent dat 60% van de vloeistof nodig is om 100% te dekken. Dit kun je meten met een weegschaal om hier zeker van te zijn.

Prachtige tafellamp gemaakt van een rumfles en epoxy

Help! Epoxy wordt niet hard

Oke, je hebt epoxy gemengd en het wordt niet hard. De kans is groot dat de mengverhoudingen niet optimaal waren, maar wat kan je hieraan doen? Kort gezegd: niets. Laat het vooral enkele dagen tot weken verharden. Soms kan het zelfs pas na enkele maanden uitgehard zijn. Speelt tijd een rol, haal dan de epoxy weg met veel doeken, gietwerk en handschoenen. Niet volledig uitgeharde epoxy is net stroop... En dat is ongelooflijk *#$^&#$!

Onze eigen ervaring

We hebben veel inspiratie opgedaan door rond te zoeken op het internet. Pinterest, Instagram en YouTube zijn grote bronnen voor grootse ideeën. We hebben besloten 1 grote kubus te maken van knikkers, lampen en epoxy. Dit gecombineerd met een houten sokkel zou prachtige beelden opleveren! Maar in de praktijk ging dit niet helemaal zoals gepland. We hadden toch een foutje gemaakt in de mengverhouding, wat tot een plakkerige stroom resulteerde. Een deel van de epoxy hebben we kunnen redden door enkele weken in de zon te laten verharden. De rest van de stroperige rommel is eruit gegoten. Uiteindelijk is het een prachtige lamp geworden en heeft tot nog grotere en mooiere resultaten geleid. Zie hieronder bijvoorbeeld:

Mengverhouding is zeer belangrijk bij epoxy

Het resultaat

We hebben veel innovatie met epoxy proberen te bereiken. Dit ging niet zonder slag of stoot, maar het resultaat mag er wezen. Een complete kubus gemaakt van epoxy, gevuld met kleuren en knikkers. Het is een heel bijzonder kunstobject om te zien, maar moet nog verbeterd worden. De randen zijn ruw, er zitten hier en daar nog kuilen in en een houten sokkel ontbreekt. Maar een mooie fleslamp is gemaakt door epoxy te gebruiken en adviseren sterk om aan de mengverhouding te houden! Anders kan het een duur grapje worden met stroperige consequenties.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.